Σας μίλησα για πρώτη φορά για την Εναλλαγή Παιχνιδιών μέσω του λογαριασμού μου στο Instagram και αφού έλαβα πολλές ερωτήσεις σχετικά με το τι είναι και πως γίνεται αποφάσισα να σας μιλήσω για αυτήν την προσέγγιση!
Η Εναλλαγή Παιχνιδιών ή πιο ευρέως διαδεδομένο στα Αγγλικά, Toy Rotation, είναι μια Μοντεσσοριανή προσέγγιση οργάνωσης παιχνιδιών. Στην κυριολεξία σημαίνει κυκλική περιστροφή παιχνιδιών. Αλλά τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Χρησιμοποιούμε ελάχιστα από τα παιχνίδια που ήδη έχετε (εγώ θα σας πρότεινα τρία με πέντε παιχνίδια συνολικά) ανά κατηγορία για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να τα βαρεθεί το μικρό μας! Στη συνέχεια τα μαζεύουμε και τα αντικαθιστούμε με μερικά από τα υπόλοιπα παιχνίδια.
Γιατί αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το Toy Rotation;
Στο δημοτικό σχολείο που δούλευα στο Λονδίνο, μαζί με την ειδική παιδαγωγό του σχολείου αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα group για μερικά από τα παιδάκια μας με αυτισμό με στόχο την ενίσχυση προσοχής μέσω παιχνιδιού. Χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο Toy rotation και είχε τρομερή επιτυχία! Το group το ονομάσαμε Carousel λόγω της κυκλικής περιστροφής που συμβαίνει σε ένα καρουζέλ!
Εδώ και αρκετό καιρό, είχα παρατηρήσει πως ο γιός μου, 2 χρονών, δεν καθόταν να παίξει καθόλου στο γεμάτο με παιχνίδια δωμάτιο του. Ακόμα και όταν είχε κάποιον να παίξει μαζί του, ήταν δύσκολο να επιλέξει ένα παιχνίδι για να ασχοληθεί καθώς επίσης και να παίξει με αυτό για παραπάνω από 1-2 λεπτά. Συνειδητοποίησα πως το δωμάτιο του είχε τόσα πολλά ερεθίσματα που του προκαλούσαν σύγχυση και δυσκολία στο να διατηρήσει την προσοχή του και το ενδιαφέρον του σε ένα παιχνίδι. Αποφάσισα λοιπόν να εφαρμόσω το Toy rotation! Βάζοντας σε τάξη τα παιχνίδια μας, δημιουργήσαμε ένα ήρεμο τοπίο το οποίο μας βοηθάει να οργανώσουμε τις σκέψεις μας και στη συνέχεια το παιχνίδι μας!
Οφέλη της μεθόδου Toy Rotation
- Ενισχύει την προσοχή και την συγκέντρωση
- Βοηθάει στην οργάνωση του χώρου αλλά και στην οργάνωση του τρόπου σκέψης του παιδιού
- Το παιδί μαθαίνει να παίζει με πολλούς τρόπους με το ίδιο παιχνίδι
- Βοηθάει το παιδί να ταξινομεί και να τακτοποιεί από μικρή ηλικία τα πράγματα του
- Το παιδί μαθαίνει να έχει έναν δικό του προσωπικό χώρο
- Βοηθάει το παιδί να είναι ανεξάρτητο
- Μειώνει την σύγχυση καθώς το παιδί δεν χρειάζεται να επιλέξει ανάμεσα σε δεκάδες παιχνίδια
Πως να εφαρμόσετε τη μέθοδο της Εναλλαγής Παιχνιδιών
1.Συγκεντρώστε όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα
Απλώστε όλα τα παιχνίδια στο πάτωμα και διαλέξτε ένα με δύο παιχνίδια για κάθε κατηγορία (σας δίνω ιδέες για κατηγορίες στη συνέχεια). Στη συνέχεια συγκεντρώστε τα υπόλοιπα παιχνίδια και αποθηκεύστε τα σε ένα μέρος μέχρι να έρθει η μέρα να τα επανεμφανίσετε. Αυτό που προτείνεται συνήθως είναι να αφήνουμε τα παιχνίδια για περίπου 2 εβδομάδες και στη συνέχεια προχωράμε σε εναλλαγή. Αυτό όμως εξαρτάται από το παιδάκι σας. Εάν δείτε ότι βαρέθηκε με κάποιο παιχνίδι νωρίτερα μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ένα άλλο. Επίσης δεν χρειάζεται να αλλάζετε όλα τα παιχνίδια μαζί! Μπορείτε δηλαδή να αφήσετε κάποιο παιχνίδι για περισσότερες μέρες εάν βλέπετε ότι ασχολείται ακόμα το παιδί σας (ο γιος μου παίζει κάθε μέρα εδώ και 3 εβδομάδες με την εργαλειοθήκη του!).
2. Χωρίστε τα παιχνίδια σε κατηγορίες
Είναι σημαντικό να χωρίσουμε τα παιχνίδια σε κατηγορίες καθώς θα μας βοηθήσει να οργανώσουμε καλύτερα τον χώρο, διατηρεί το ενδιαφέρον του παιδιού και παράλληλα ενισχύουμε πολλές δεξιότητες μαζί! Μερικές ιδέες για κατηγορίες είναι: παιχνίδια μουσικής (πχ μαράκες, ξυλόφωνο, ντέφι), παιχνίδια για φανταστικό παιχνίδι (πχ κουζινικά, εργαλεία, κούκλες), παιχνίδια λεπτής κινητικότητας (τουβλάκια, lego), παιχνίδια επίλυσης προβλήματος (παζλ, κουτί με εγκωπές και σχήματα), ζωγραφική (πχ μπλοκ, κόλλες, μαρκαδόροι). Μπορείτε να αφήσετε δύο με τρία παιχνίδια για κάθε κατηγορία. Κάντε το ίδιο και για τα βιβλία σας!
3. Οργάνωση χώρου
Ιδανικά για το toy rotation προτείνεται χρησιμοποιούνται κουτιά αποθήκευσης για κάθε κατηγορία. Δηλαδή εάν έχετε 3 κατηγορίες παιχνιδιών θα χρειαστείτε 3 κουτιά. Με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα γνωρίζει τι περιέχει το κάθε κουτί, που να βρει το συγκεκριμένο παιχνίδι και που να το τοποθετήσει μόλις τελειώσει να παίζει μαζί του! Εάν δεν έχετε κουτί για κάθε κατηγορία, μπορείτε να επιλέξετε ένα συγκεκριμένο μέρος μέσα στο δωμάτιο για κάθε κατηγορία παιχνιδιών. Εμείς για παράδειγμα τοποθετούμε τα παιχνίδια επίλυσης προβλήματος (συνήθως παζλ) μπροστά από την βιβλιοθήκη μας!
Toy Rotation και Λογοθεραπεία
Την μέθοδο εναλλαγής παιχνιδιών μπορείτε να την χρησιμοποιήσετε εύκολα και στις συνεδρίες λογοθεραπείας! Διαλέξτε ένα ή δυο παιχνίδια για κάθε κατηγορία και τοποθετήστε τα μέσα στο δωμάτιο. Για παράδειγμα, μπορείτε να βάλετε ένα παζλ και ένα παιχνίδι για φαντασία πάνω στο γραφείο, τουβλάκια και μουσικά όργανα στην μία άκρη του δωματίου και παιχνίδια γνώσης (πχ αριθμητική, αλφαβήτα) στην άλλη γωνία. Εξηγήστε με ποιο παιχνίδι θα ξεκινήσει το παιδί και με ποιο θα συνεχίσει καθώς και πόση ώρα μπορεί να παίξει με το καθένα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χρονομέτρο ή ένα μουσικό παιχνίδι ώστε να ξέρει το παιδί πότε είναι η ώρα να προχωρήσει στον επόμενο σταθμό παιχνιδιών!
Για τα παιδιά με πιο σύνθετες γνωστικές δυσκολίες χρησιμοποιήστε περισσότερα οπτικά και λεκτικά ερεθίσματα για να τα βοηθήσετε να καταλάβουν πως να παίξουν με τα παιχνίδια και πότε να μετακινηθούν στο επόμενο.
Ελπίζω το παραπάνω άρθρο να σας φάνηκε χρήσιμο!
Ακολουθήστε με στο Facebook και στο Instagram για θέματα πάνω στην Λογοθεραπεία!
Ιωάννα Πιερράτου, MSc Λογοθεραπεύτρια